fbpx

Γιατί να επιλέξω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο;

Ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο ή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο; Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί ποια είναι η διαφορά τους, πως μπορώ να τα ξεχωρίσω και ποιο να επιλέξω;

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα τους

Ας δούμε τους επίσημους ορισμούς:

Ελαιόλαδο: Είναι το μείγμα εξευγενισμένου ελαιόλαδου και βρώσιμου παρθένου ελαιόλαδου με οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 1%.

Εξευγενισμένο ελαιόλαδο: Είναι ελαιόλαδο που αποτελείται από ανάμειξη εξευγενισμένου ελαιόλαδου και παρθένων ελαιόλαδων, εκτός από το ελαιόλαδο λαμπάντε, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει το 1 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

Παρθένο ελαιόλαδο: Είναι παρθένο ελαιόλαδο, που έχει παραχθεί μόνο με φυσικές και μηχανικές διαδικασίες, με καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με ελεύθερη οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 2,0%.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Είναι παρθένο ελαιόλαδο, που έχει παραχθεί μόνο με φυσικές και μηχανικές διαδικασίες, με τέλειο άρωμα και γεύση, με ελεύθερη οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 0,8%.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί στο λάδι επιμένουν πως είτε το καταναλώσετε ωμό, είτε μαγειρεμένο, το λάδι πρέπει να είναι εξαιρετικά παρθένο, μιας και δεν έχει κανένα πρόσθετο και έχει την ατόφια γεύση ελιάς.

Για να πάρει την πιστοποίηση του έξτρα παρθένου, το λάδι περνά από δύο διαφορετικά τεστ οξύτητας ενώ το ελαϊκό οξύ πρέπει να είναι μικρότερο από 0,8 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια ελαίου για να θεωρείται εξαιρετικά παρθένο.

Το λάδι υποβάλλεται επίσης σε αισθητήρια δοκιμή, όπου επαγγελματίες δοκιμαστές γεύσης αναζητούν πιθανά ελαττώματα και επιλέγουν εκείνο με την πιο ξεχωριστή γεύση.

Το έξτρα παρθένο είναι πιο ακριβό από τους υπόλοιπους τύπους λαδιού όπως το παρθένο ή το ελαφρύ ή το απλό ελαιόλαδο αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι πιθανότατα νοθευμένα, με χειρότερη γεύση και μπορεί να κρύβουν μέσα του λάδι διαφορετικής σοδιάς.

Γιατί να αγοράσω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Ελλαδικό»

  • Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Ελλαδικό» είναι ένα αγνό φυσικό λάδι ελιάς, χωρίς βιομηχανική επεξεργασία. Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς.
  • Βρίσκεται σε δοχείο που είναι κατασκευασμένο από επιχρυσωμένο λευκοσίδηρο. Οι συσκευασίες λευκοσιδήρου διατηρούν την όψη, την γεύση, το άρωμα και κυρίως τα θρεπτικά συστατικά του ελαιολάδου που περιέχουν, καθώς είναι αδιαπέραστες από το ηλιακό φως και το ατμοσφαιρικό οξυγόνο. Επιπροσθέτως είναι η συσκευασία στη οποία το ελαιόλαδο έχει την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να καταναλωθεί και η τελευταία του σταγόνα, το ελαιόλαδο που είναι συσκευασμένο σε δοχεία λευκοσιδήρου διατηρεί αναλλοίωτη την υψηλή βιολογική του αξία.
  • Εμφιαλώνεται χωρίς μηχανικά μέσα, ένα ένα δοχείο, έτσι ώστε να μειωθεί η οξείδωση και να μεγιστοποιηθεί η φρεσκάδα.
  • Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο αποκλειστικά και μόνο της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου (2020-2021)

Παραγγείλτε ηλεκτρονικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο “Ελλαδικό” και έρχεται στην πόρτα του σπιτιού σας!